De muren isoleren om energie te besparen

Energie besparen, het is iets waar ik al jaren mee bezig ben. Ik vindt het de plicht van iedere consument om hier wat aandacht aan te besteden. Energie besparen kan op diverse manieren. Ik doe het ten eerste voort het behoud van de planeet.

Ten tweede doe ik het graag omdat ik ook wat geld wil besparen. Want energie besparen = geld besparen. Nu zijn dit allemaal geen extreem hoge bedragen, maar alles bij elkaar opgeteld is het zeker de moeite waard. Zeker als we het milieu er ook een beetje mee helpen, dan is het helemaal interessant.

Nieuwe ketel laten plaatsen..

Energie besparen kan op diverse manieren. Ik heb al een nieuwere CV ketel laten plaatsen. De onze was enkele maanden geleden stuk gegaan. Het keteltje was inmiddels alweer 18 jaar oud en toen hebben we besloten om de ketel voor een nieuwer exemplaar te vervangen. Ik heb het gasverbruik een beetje bijgehouden en gelukkig vallen de energiekosten flink mee.

De ketel is een stuk zuiniger als de vorige ketel. Dat was dus al een goede start. We hebben nog niet een heel erg strenge winter gehad, maar dit kan zeker bijdragen aan het verlagen van de stookkosten. Op onze energierekening is dat namelijk nog steeds de grootste uitgavepost.

Maar toen zat ik eens te denken. Het is namelijk zeker ook een goed idee om die warmte die wordt gestookt, beter in het huis te laten. Isolatie zou hierbij een handige oplossing kunnen zijn. Met zogenaamde na-isolatie spouwmuur, kan er worden gerealiseerd dat bestaande muren alsnog voorzien worden van isolatiemateriaal. Dit kan een flinke besparing opleveren. De warmte die wordt gestookt gaat dan effici├źnter (de nieuwe ketel stookt zuiniger) en ook zal de warmte minder snel naar buiten gaan, de woning is na de isolatie namelijk beter ge├»soleerd. Op deze manier verwacht ik dat de energierekening nog meer zal gaan dalen, aangezien er minder warmte moet worden bijgestookt.

Tags: